دستگاه ساب
هنگامیکه برای خرید سنگ به یک کارخانه سنگبری می روید اولین چیزی که با ورود به سالن متوجه آن می شوید سنگ های رنگارنگ است که کنار هم به دیوار سالن تکیه داده شده اند.اولین چیزهایی که نظر شما را جلب می کنند براقیت و طرح و نقش سنگ ها است.طرح و نقش ها و رنگ های موجود در سنگ بخاطر وجود کانی های مختلف حین تشکیل شدن سنگ است.یکی از کانی هایی که مهمترین نقش را در براقیت سنگ ایفا می کند “کوارتز” است.البته که در سنگ های نرم مثل مرمریت و تراورتن و مرمر براقیت سنگ بخاطر واکنش مواد لقمه های اسیدی با کلسیم موجود در این نوع سنگ است اما در سنگ گرانیت هرچه میزان کوارتز بیشتر باشد سنگ می تواند براق تر باشد و حالت شیشه ای بیشتری داشته باشد.این براقیت و شفافیت ممکن نیست مگر با دستگاه ساب.
انواع دستگاه ساب
با توجه به سختی سنگ ها دو نوع دستگاه ساب وجود دارد.یکی برای سنگ های سخت ( گرانیت ) و دیگری برای سنگ های نرم ( مرمریت ، تراورتن ).هر دستگاه ساب دارای تعدادی کلّه ( هد ) است و هر کله دارای تعدادی گیره برای قرار دادن لقمه ساینده داخل آن است.از وسط هر کله بر روی سنگ آب تزریق می شود تا عملیات ساب به خوبی انجام پذیرد.
معمولا هر دستگاه ساب در ایران دارای 16 کله است و هر کله برای سنگ گرانیت 6 گیره و برای سنگ های ماربل 7 تا 9 گیره دارد.شکل گیره های هر دستگاه با یکدیگر متفاوت است و همینطور لقمه های ساینده هر کدام.برای اطلاعات بیشتر درباره انواع لقمه های ساینده به مطلب انواع لقمه های ساینده مراجعه کنید.
حرکت کله دستگاه های ساب به صورت چرخشی است اما برای سنگ های گرانیت علاوه بر چرخش کله خود گیره های لقمه نیز حرکت نیم دایره ای دارند که به کل این حرکت ،حرکت ماهواره ای می گویند.
در زیر ویدئویی از حرکت گیره های هد دستگاه ساب گرانیت را مشاهده می کنید
مراحل ساب
هر دستگاه ساب دارای 6 قسمت است که هر قسمت وظیفه خاص خود را دارد.به صورت کلی از ساب درشت یا زبر شروع می شود و به ساب ریز یا نرم ختم می شود.در زیر به مراحل ساب اشاره شده است.
به صورت کلی به لقمه های ساینده از مرحله 2 تا 4 ” زیر ساب” و لقمه های مرحله 5 را “رو ساب” می گویند و چون ماده اصلی ساخت این لقمه ها اکسید منیزیم است به لقمه های منیزیتی نیز معروفند.
در مطلبی که راجع به انواع لقمه ساب نوشته ایم به طور کامل در مورد انواع لقمه و کاربرد آنها صحبت کرده ایم.